SKILLS THE FINALS 2022

In het voorjaar van 2022 heb ik een unieke ervaring mee mogen maken, namelijk de finale van Skills heroes. Skills heroes zijn vakwedstrijden van het mbo, en heeft wel 50 verschillende vakrichtingen waar in deelgenomen kan worden. Zo deed ik mee met de vakrichting mediavormgeven. 

Het begon met een voorronde op school, dit was nog voor mijn stageperiode. Ik verwachtte er niet veel van, en ging er ook heen met de gedachte: “dit win ik toch niet, maar het is leuk om mee te doen” Daar werd ik, terwijl ik er anders over dacht, eerste, en zo bemachtigde ik een plaatsje voor de kwalificatie in Zwolle. 

De kwalificatie viel in mijn stageperiode. Vroeg opstaan, in de trein richting Zwolle en vervolgens in 1 dag 3 media-uitingen vormgeven. Dit was al een hele ervaring. Ik zat namelijk in een zaal met met 14 andere deelnemers. Onze telefoons werden ingenomen, en we mochten deze pas aan het einde van de dag weer in bezit nemen. Het was voor ons de opdracht om een logo te ontwerpen voor een bank genaamd Dinheiro. Naast dit logo moesten we een bankpas en een paar schermen voor een app maken. Ook hier dacht ik dat ik het niet verder zou halen, en dat het gewoon een leuke ervaring was. Maar alweer werd het tegendeel me bewezen en zat ik bij de laatste 8 die door gingen naar de finale. 

Toen ik aankwam op de woensdag in de Jaarbeurs voor de finale, had ik nooit verwacht dat het zo groot opgezet zou zijn. 3 hallen waren helemaal opgebouwd voor alle vakrichtingen en naast alleen de wedstrijden waren ook overal workshops voor de bezoekers. Die woensdag was een familiarisation dag waarin we kennis konden maken met de jury en de andere 7 deelnemers. Ook konden we de computers die er stonden instellen naar hoe we het zelf wilden. En tot slot kregen we een diner aangeboden.

De donderdag en vrijdag waren officiële wedstrijd dagen. Allebei de ochtenden vertrok mijn trein keurig om 7:05 zoals gepland, en kwam ik ruim op tijd aan bij de Jaarbeurs om te beginnen aan de wedstrijd. Deze keer was het de opdracht om een logo te maken voor een jongerenorganisatie wat staat voor de toekomst, en de onzekerheid daarover te verminderen. Ook hierbij moesten we 2 media-uitingen maken, deze keer een video en een onepager voor een website. De eerste dag moesten we het logo en de video af hebben en deze ook gelijk kunnen presenteren. De tweede dag moest de onepager af zijn en ook gepresenteerd worden. ‘s Avonds was de prijsuitreiking. Die avond heb ik op 0,31 punt net geen podium gehaald. Maar ik ben desondanks ontzettend blij met m’n 4e plek. Ik ben heel erg dankbaar voor school, want door hen was het mogelijk om überhaupt mee te kunnen doen! Deze super ervaring kan me in ieder geval niet meer worden afgepakt!